DIENSTEN
Onze diensten hebben betrekking op alle aspecten van de brandveiligheidswetgeving, gaande van conformiteitscontroles tot stralingsberekeningen.
WETGEVING
Een conformiteitsanalyse volgens het KB Basisnormen Brandveiligheid is een grondige evaluatie van een gebouw of andere infrastructuur ten opzichte van de wettelijke brandveiligheidsvoorschriften in België. Het Koninklijk Besluit KB Basisnormen stelt minimale eisen op vlak van compartimentering, evacuatie, brandbestrijdingsmiddelen en structurele brandweerstand.
Tijdens de analyse worden de bouwplannen getoetst aan de wetgeving, en waar nodig worden inbreuken geïdentificeerd. Indien een gebouw niet volledig conform is, formuleren wij compensatiemaatregelen en optimalisatiestrategieën om toch aan de veiligheidsdoelstellingen te voldoen. Indien nodig helpen wij u met de indiening van een afwijkingsaanvraag.
SIMULATIES
Een brandsimulatie biedt een diepgaand inzicht in de ontwikkeling en verspreiding van brand en rook binnen een gebouw of infrastructuur. Met geavanceerde CFD-software (Computational Fluid Dynamics) simuleren we realistische brandscenario's, rekening houdend met ventilatie, warmteontwikkeling en rookverspreiding.
Door middel van deze simulaties kunnen we ontrokingsstrategieën optimaliseren, de effectiviteit van de voorgestelde maatregelen beoordelen en kritieke punten identificeren. Dit helpt bij het nemen van weloverwogen beslissingen om de brandveiligheid te verbeteren en te voldoen aan de regelgeving.
Naast brandsimulaties kunnen ook evacuatiesimulaties uitgevoerd worden om zo tot een volledige ASET-RSET analyse te komen waarbij de tijd tot onhoudbare condities wordt vergeleken met de benodigde evacuatietijd.
Simulaties vormen een essentieel onderdeel van een goed onderbouwde brandveiligheidsstrategie in complexe situaties waar de regelgeving geen pasklaar antwoord biedt.
BRANDLASTBEREKENINGEN
Voor industrieële gebouwen is een nauwkeurige brandlastberekening de basis voor een veilige en conforme brandbeveiligingsstrategie.
Bij deze berekening analyseren we de hoeveelheid potentiële brandbare materialen in een compartiment en de bijbehorende brandbelasting via de warmteafgifte van aanwezige materialen, rekening houdend met hun calorische waarde en verdeling binnen het compartiment. Dit vormt de basis voor het beoordelen van de maximale compartimentsgrootte en of de brandwerendheid van de constructie voldoet aan de wettelijke eisen of dat bijkomende maatregelen nodig zijn.
RISICOANALYSES
Een risicoanalyse is een systematische evaluatie van potentiële brandgevaren, de impact ervan en de effectiviteit van bestaande of geplande maatregelen. Het doel is om brandrisico's te identificeren, in te schatten en te minimaliseren door middel van gerichte veiligheidsmaatregelen.
Voorbeeld: Risicoanalyse elektrische laadpalen in ondergrondse parkings
Bij de plaatsing van elektrische laadpalen in ondergrondse parkings brengt een risicoanalyse de specifieke gevaren in kaart, zoals:
- Het verhoogde brandrisico door lithium-ionbatterijen en mogelijke thermische runaway.
- De impact op evacuatie en brandbestrijding, gezien de beperkte ventilatie en toegankelijkheid.
- De effectiviteit van blusmiddelen en compartimentering in de parkeergarage.
Op basis van deze analyse worden preventieve en beschermende maatregelen voorgesteld, zoals branddetectie, blussystemen, rookbeheersing en compartimentering.
Voorbeeld: Risicoanalyse branddetectie volgens NBN S21-100-1
De Belgische norm NBN S21-100-1 bepaalt de vereisten voor branddetectiesystemen op basis van een risicoanalyse. Een grondige risicoanalyse volgens NBN S21-100-1 zorgt ervoor dat het branddetectiesysteem aangepast is aan de specifieke risico's van het gebouw en een snelle detectie en alarmering garandeert.